Information från styrelsen, oktober 2022

Eventuellt stambyte

Som många känner till så har styrelsen under det senaste året bedrivit ett omfattande arbete för att få klarhet i frågan om vi behöver byta våra avlopps- och tappvattenstammar.  Ett byte av stammar är en stor kostnad och felaktiga beslut kan få stora ekonomiska konsekvenser och påverka vår boendesituation under en lång tid. 

Det är komplicerade frågor och med delvis olika rekommendationer från de experter som varit inkopplade i frågan.

Avloppsstammarna börjar nå sin tekniska livslängd och föreningen har tagit in konsulthjälp för att få bättre underlag, bland annat genom ultraljudsmätningar av godstjockleken i systemet. Det kunde konstateras att stammarna är i gott skick och bedömningen visar att avloppsstammarna kan hålla i 25–35 år till utifrån kvarvarande godstjocklek. Vissa underhållsåtgärder som rörspolning kan säkra upp systemet ytterligare. 

Vissa av de horisontella tappvattenstammarna byttes i samband med det reliningsprojekt som gjordes för några år. En analys som gjorts av konsult visar att systemet är i slutet av sin livslängd men det finns inget som akut visar att systemet behöver bytas ut de närmaste åren. De problem vi har med kiselflagor bedömer styrelsen att de kan åtgärdas med att sätta in filter där det behövs.

Styrelsens bedömning och beslut efter att ha vägt samman de olika undersökningar som utförts samt genom det som framkommit genom olika expertutlåtanden, är att ett stambyte inte behöver genomföras under de närmaste åren. Det är dock angeläget att hålla systemen i ett gott skick. En underhållsplan för stammarna kommer därför att tas fram och i det arbetet ta hjälp av ett företag med sådan expertis. 

För att ytterligare stärka upp systemen vill föreningen dock fortsättningsvis få möjlighet att påverka så att rörinstallation i samband med renoveringar av bad/WC och kök läggs enligt svensk byggstandard. Ett förslag till arbetssätt och riktlinjer håller på att tas fram inom styrelsen. 

Förråd

Det finns ett förråd ledigt för den som behöver ett sådant. Kontakta Peter Dolk ekonomiskforvaltare@brfhyveln129.se för mer info och en intresseanmälan.