Information från styrelsen, oktober 2023

Här följer information från Styrelsen, oktober 2023.

Värmen
Nu när hösten har kommit på allvar med allt lägre utomhustemperaturer, uppstår som alltid frågeställningar kring vår värme och våra inomhustemperaturer. Uppvärmning av ett hus i Hyvelns storlek och ålder är inte helt okomplicerat, där en mängd faktorer påverkar temperaturen inomhus. Vår målsättning är att balansera ett gott inomhusklimat mot de kostnader som uppvärmningen för med sig. Det är ett ansvar för styrelsen att också vidta åtgärder för att värmeoptimera och energieffektivisera och därmed spara på uppvärmningskostnaderna till gagn för föreningens medlemmar.

Ett antal åtgärder som är genomförda under senare tid som positivt ska påverka vår förbrukning av fjärrvärme är exempelvis byte/renovering av föreningens alla fönster, åtgärder i värmecentralen och installation av sensorer i fastigheten/lägenheterna för att mäta/känna av/styra värmetillförseln i husets radiatorer. Denna senare åtgärd med sensorer har behövts att kalibreras och därför har gradvisa justeringar nu genomförts för att höja temperaturen inomhus. Vår målsättning är att inomhustemperaturen ska följa ekommendationer som t ex ges av folkhälsomyndigheten och fastighetsägarna. I en fastighet av vår storlek innebär dock ett genomsnitt att temperaturen kan variera något, mellan olika lägenheter eller inom lägenheten, beroende på läge, radiatorer eller av andra orsaker. Vid kraftiga väderomslag med stora skiften av utomhustemperaturen, kraftig blåst eller regn, kan också fastigheten exempelvis snabbt kylas av och då hinner vårt värmesystem inte med i svängningarna, utan det kan ta ett eller ett par dygn innan värmen är fullt återställd.

Styrningen av värmen sker automatiskt genom att vattentemperaturen i radiatorerna varierar. Vid kallare utomhustemperatur eller inomhustemperatur ökar värmen i radiatorerna och visa versa. Då det är den genomsnittliga temperaturen som mäts via sensorerna är det viktigt att de innehavare av lägenheter som kan uppleva sig ha lite för varmt justerar ner sina radiatorer, så att alla kan få en så jämn värme som möjligt. 

Borrtillstånd för bergvärme
I syfte att minska föreningens fjärrvärmekostnader har föreningen ansökt om och beviljats tillstånd från Stockholms Stad för att borra för installation av bergvärme. Styrelsen har tillsatt en projektgrupp som tillsammans med extern hjälp ska projektera en slutlig bergvärmelösning och utvärdera en sådan investering, för ett senare beslut på föreningsstämma. Normalt visar sig en sådan investering ekonomiskt attraktiv, då den kan minska uppvärmningskostnaderna radikalt.

Nybyggnation Yxan 4
Borgerskapets ansökan om byggnation på deras tomt, Yxan 4, förväntas komma till beslut hos Stockholms stad under de kommande månaderna. Därefter ges det möjlighet till överklagande av ett sådant beslut. Som sakägare har vi från vår förening redan tidigare i remissförfarandet haft invändningar om den påverkan en sådan byggnation skulle få på vår fastighet och våra medlemmar. Även många medlemmar har enskilt lämnat in invändningar. Då överklagandetiden är ganska knapp, 3 veckor från ett eventuellt beslut, deltar föreningen redan nu i en samverkan med andra berörda bostadsrättsföreningar runt Yxan 4, för att utröna om vi kan gå in med ett gemensamt överklagande, eventuellt också med stöd av externa jurister, för att därmed nå större kraft i ett eventuellt överklagande. Vi lär får återkomma i frågan.

Underhållsplan
Styrelsen har låtit tillsätta en arbetsgrupp som håller på att arbeta fram en uppdatering och eventuell revision av vår underhållsplan. Detta är för att vi ska kunna ha god planering och framförhållning när större underhållsarbeten ska behöva göras och att vi kan sprida eller samordna dessa arbeten. Exempel på sådana underhållsarbeten är t ex stambyte, fasadrenovering, takbyte, värme/ventilation, grund/dränering, målning etc.