Ny leverantör av Internet- och bredbandstjänster

Då vårt nuvarande avtal med Ownit går ut i april, har styrelsen tittat på olika alternativ och valt att teckna avtal med en ny leverantör av tjänster i föreningens fastighetsnätverk, dvs. bredbandstjänster. Den nya leverantören är Stockholms stadsnät, och kommer från och med mitten av april att ersätta Ownit. Information om exakt driftsättningsdag kommer då detta blivit klart. 

I samband med bytet har styrelsen även beslutat att låta föreningen teckna ett gruppavtal gällande Internetförbindelse till samtliga 50 lägenheter. Härigenom får vi en betydligt högre kapacitet på förbindelsen, 1000 Mbit, jämfört med 100 Mbit idag, och en lägre kostnad. (Kapaciteten anges som upp till 1000 Mbit i båda riktningarna. Leverantören garanterar 700 Mbit.)

Kostnaden för varje lägenhet blir 74 kr/månad. Vänligen notera att denna kostnad kommer att ligga som en separat kostnadspost på ordinarie kvartalsvisa avgiftsavier från Brf Hyveln. Avtalstiden med Stockholms stadsnät är 5 år. Som jämförelse betalar de som idag har avtal med Ownit 129 kr/månad.

Uppsägning av befintliga tjänster?

Boende och medlemmar behöver inte själva säga upp de abonnemang som i nuläget är tecknade med Ownit. Dessa tjänster kommer att avslutas med automatik när Ownit inte längre levererar tjänster i nätverket.

Den som har köpt en trådlös router via Ownit måste dock byta denna, då den är operatörslåst till Ownits nät. En annan router kan köpas fritt vald i den öppna handeln. Stockholms stadsnät kommer också att återkomma med rekommendationer kring en standardmodell som de sett fungerar bra.

Byte av e-postadresser – för användare av Ownit-e-post

Redan nu är det viktigt att notera att medlemmar som använder Ownit-e-postadresser kommer att behöva byta dessa, eftersom det efter bytet av leverantör inte kommer vara möjligt att behålla de e-postadresser som tillhandahålls av Ownit. Det är bra att redan nu se sig om efter en annan lösning. Föreningen rekommenderar medlemmar att välja en adress som inte är knuten till en specifik leverantör av Internettjänster. Det finns bra alternativ för epost bland annat via www.gmail.com och www.outlook.com. 

Information till boende

Ytterligare information kommer att ges löpande under tiden fram till och med bytet av leverantör. Både föreningen och Stockholms stadsnät kommer att informera. Enligt vad vi vet idag kommer vi som nu använder Ownits Internettjänster inte att behöva göra några ändringar avseende inställningar etc. Möjligtvis kan utrustning såsom den router man har hemma behöva startas om i samband med driftsättningen. 

Telefonitjänster och TV-tjänster

I gruppavtalet ingår endast Internetförbindelse. Därutöver kan telefoni- och TV-tjänster levereras i fastighetsnätverket. Varje boende väljer själv och tecknar i så fall egna telefoni- och TV-tjänster. Stockholms stadsnät kommer att informera om gällande utbud och priser.

De tjänster som ComHem levererar till föreningen och boende påverkas inte av bytet av tjänsteleverantör i fastighetsnätverket eftersom de levereras i ett annat nätverk – kabel-TV-nätet.