Sammanfattning från informationsmöte 9 november

Här kommer en sammanfattning av det som togs upp på det senaste informationsmötet. 

Det handlar bland annat om husets energiförbrukning, status på stammar och fönster, avgiftshöjning och förslaget till ny byggnation i Norra Högalid. 

Och glöm inte bort att boka in julglöggen 14 december, klockan 19.00!

Energikostnader
Idag är energiförbrukning föreningens största kostnad. Därför ser vi över hur vi kan sänka vår förbrukning och därmed förbättra vår ekonomi. Bland annat tas offerter in för att se om bergvärme är ett alternativ. Andra lösningar kan vara att effektivare återvinna spillvatten och/eller att trimma in husets värme utifrån årstider. Styrelsen återkommer med mera information.

Status stammar – avvakta med investeringar i bad, WC och kök
Vi ser även över husets stammar, såväl avlopp- som tappvatten. Våra avloppsstammar byttes för 47 år sedan och vi närmar oss ett byte. Ett byte kommer troligen innebära stora förstörande ingrepp i badrum, WC och kök så det kan vara klokt att vänta med att investera i att bygga om dessa utrymmen de närmaste åren. Vi vet att det finns problem med olika stammar och har gjort en första analys med hjälp av Fastighetsägarna. Det finns en utmaning i att tidigare dokumentation är bristfällig och att det är svårt att komma åt en del ytor. Därför kompletteras arbetet nu med det som kallas en okulär besiktning av stammarna i krypgrunden. Detta för att om möjligt kontrollera rörtjocklek med hjälp av ultraljud. Företaget Avloppsteknik kommer att genomföra en besiktning och ultraljudsmätning av avloppsstammarna för att bedöma kvarvarande livslängd. Styrelsen återkommer med mer information så fort dessa analyser är genomförda. Här gärna av er om det finns frågor som dyker upp.

Renovering av fönster
Våra fönster behöver renoveras pga. normalt slitage. Styrelsen har tagit in offerter från två företag och undersökt möjligheten att komma till rätta med det läckage som finns i ett antal fönster. Planen är att renoveringen ska göras under vår/sommar 2021. Medlemmarna ansvarar för den inre bågen medan föreningen ansvarar för den yttre. Medlemmarna kommer erbjudas målning och uppsättning av tätlister på den inre bågen. Mer information kommer.

Håkan går i pension
Vår tekniska förvaltare, Håkan Larsson, kommer nu att sluta. Vi får tacka Håkan för allt det jättefina arbete han gjort genom åren.  Vi letar nu efter en ny leverantör av de tjänster vi behöver framöver.

Höjda avgifter
På grund av framtida planerade investeringarna och ökade kostnader kommer vi att behöva höja avgiften inför 2022. Ökningen blir 11,2 procent vilket stärker föreningens ekonomi med 300 000 kr per år. 

De tänkta byggnaderna i Norra Högalid
Mötet diskuterade förslaget till ny byggnation i Norra Högalid. Föreningen har fått inbjudan till att skicka in synpunkter. Styrelsen ser flera nackdelar med projektet. Förutom en negativ påverkan på miljön så kommer stora delar av en unik mur att försvinna. Styrelsen kommer, efter samtal med andra bostadsrättsföreningar i området, att skicka ett svar från föreningen. Det går även att engagera sig som individ, eller som grupp, via till exempel Facebook för att skapa namninsamlingar och opinion.

Glögg och gran
Vi tar åter upp traditionen med en gran i hallen vid entrén. 

Årets en julglögg är utlyst till den 14 december kl. 1900. Hoppas att vi alla ses då!