Stor framgång i ventilationsprojektet fas 1

Fas 1 i arbetet med att få ordning på ventilationen och få godkänd OVK är nu avslutad.

Arbetet har initialt omfattat kök, bad och wc i 12 lägenheter i B-huset och därefter utökats med intilliggande bad och wc i ytterligare 6 lägenheter då dessa delade kanal.

Styrelsen har haft en extern besiktningsman på plats som mätt flöden i berörda lägenheter. I samtliga 12 lägenheter har vi nu fått godkänd OVK vilket är otroligt glädjande. OVK protokollet har även skickats in till Stockholms Stad.

Berörda lägenheter har i luftflödesmätningar utsugsvärden på cirka 10 - 15 liter luft per sekund i kök, bad respektive wc.

Trotts flera oförutsedda upptäkter i kanalerna och dess dragningar har man kommit tillrätta med samtliga identifierade utmaningar. Man har exempelvis lyckats lösa de fall där frånluftskanaler helt visat sig saknas, varit totalt demolerade eller sammankopplade med flera lägenheter. På taket snurrar nu helt nya tryckstyrda fläktar vilka bygger på annan teknik än de tidigare. Vi har dessutom genom projektet förbättrat skyddet för brandspridning mellan lägenheterna.

Boende i berörda lägenheter har också tack vare projektet också fått möjligheten att bekosta en egen tilläggsbeställning där köksventilationen direktkopplats till utsuget.

 

Boende upplever nu:

  • Bättre inomhusklimat generellt, tack vare bättre luftcirkulation.
  • Minskad/inget matos från kök, tack vare direktkopplade fläktar.
  • Minskad luftfuktighet i badrum tack vare fungerande ventilation.
  • Uppvärmd tilluft via ny tilluftskanal från taket.

 

Vad händer härnäst med resterande lägenheter?

Styrelsen har på styrelsemöte den 14:e mars, med stöd i det goda resultatet från Fas 1, beslutat att ge Skorstensbolaget uppdraget att utöka arbetet till samtliga lägenheter i huset. Som ett första steg kommer köken i lägenheterna B1x03 lägenheterna färdigställas. Arbetet med resterande lägenheter kommer därefter att inledas omgående vilket innebära att vi även fortsättningsvis kommer har hantverkare på taket i tidsperioder under hela projektet vilket vi ber boende ha förståelse för.

Obserera!

Då lägenheterna skiljer sig åt i planlösning beroende på ombyggnationer under åren så kan ventilationslösningen se olika ut i respektive lägenhet. Vi kan behöva göra ingrepp i lägenheterna och det är viktigt att lägenhetsägare är tillgänliga vid behov av dialog för olika lösningar, (viktigt att tänka på för de som hyr ut i andrahand).

När projektet är avslutat kommer vi ha godkänd OVK i hela huset och kan därmed lägga ett komplicerad långdraget problem i fastigheten bakom oss.

 

Målsättningen är att bli klara med alla arbeten i år. Sammanhållande från föreningen är även fortsättningsvis Harry Nilsson.